- De goudprijs kan doorstijgen naar een niveau van 3.000 dollar per troy ounce, denkt de Amerikaanse econoom en beleggingsadviseur David Rosenberg.
- Vanaf het huidige niveau zou dat een stijging van 30 procent betekenen.
- Rosenberg zegt dat de huidige rally van goud opvallend is, omdat die plaatsvindt op een moment dat de verwachte inflatie daalt.
- Lees ook: Deze fondsmanager specialiseert zich in ‘fallen angels’: beursbedrijven die in ongenade zijn geraakt, maar wel veel cash verdienen – zo kiest hij ze uit
Aandelenmarkten hebben ongekend sterk gepresteerd in het eerste kwartaal van dit jaar, maar dat geldt ook voor goud.
De goudprijs heeft een recordniveau van 2.339 dollar per troy ounce (31,1 gram) bereikt. De Amerikaanse econoom en beleggingsadviseur David Rosenberg denkt echter dat het nog niet gedaan is met de opmars van goud.
Rosenberg stelt in een nieuw rapport van zijn adviesbureau Rosenberg Research dat de goudprijs richting de 3.000 dollar zou kunnen stijgen. De econoom vindt de recente stijging van de goudprijs “bijzonder indrukwekkend”, omdat de rally plaatsvond terwijl er factoren waren die doorgaans negatief zijn voor goud.
“De stijging van de goudprijs vond plaats tegen de achtergrond van een sterke dollar, lagere verwachtingen omtrent de inflatie en een periode waarin de Federal Reserve de beleidsrente langer dan gedacht op een hoger niveau houdt. Deze ontwikkelingen zouden de goudprijs normaal gesproken negatief beïnvloeden, maar toch is de prijs gestegen”, staat er in het rapport van Rosenberg Research.
De vraag is wat er achter de huidige stijging van de goudprijs zit. Rosenberg wijst daarbij op een paar ontwikkelingen.
1) Sterke vraag naar goud van centrale banken
Rosenberg en zijn team van analisten stellen dat de belangrijkste oorzaak van de recente opmars van de goudprijs niet bij de aanbodzijde ligt. Die is de afgelopen jaren vrij stabiel geweest. Veranderingen aan de vraagzijde zijn belangrijker, dankzij het toegenomen belang van goud als reservemiddel voor centrale banken.
Landen als China, Rusland, Turkije en Polen zijn bang voor een te grote afhankelijkheid van Amerikaanse dollars en wenden zich meer dan voorheen tot goud.
"Na het afstoten van goud als reservemiddel door centrale banken in het begin van de eeuw, bouwen centrale banken hun goudreserves weer op, en op grote schaal", signaleert Rosenberg. In het derde kwartaal van 2023 kochten centrale banken bijvoorbeeld 361 ton goud, fors meer dan in dezelfde periode van 2022.
Het team van Rosenberg stelt ook dat goud meer tractie heeft onder beleggers in opkomende markten zoals India en China. Westerse beleggers blijven nog wat achter, omdat hoge rentetarieven en stijgende aandelenkoersen de aantrekkingskracht van goud voor hen minder groot maken. Toch wint het edelmetaal ook onder westerse particuliere beleggers aan populariteit.
Lees ook: Particuliere beleggers kopen goud door prijsstijging: ‘Vijf tot zes keer zoveel nieuwe klanten’
Daarnaast is er het stijgende industriële gebruik van goud, vooral in de zeer actieve elektronicasector. Ook dat is een aanjager van de vraag naar goud.
"De hausse in de productie van elektronische circuits voor in de computerindustrie, als gevolg van de sterke vraag naar processoren om AI-gerelateerde software op te draaien, geeft de vraag naar fysiek goud een steun in de rug die niet snel zal verdwijnen", aldus het rapport.
2) Geopolitieke onzekerheid
Rosenberg schrijft de recente rally van goud ook toe aan wereldwijde geopolitieke risico's en onzekere macro-economische vooruitzichten.
"Het internationale politieke klimaat wijst op een omslag naar meer militarisering, confrontatie en polarisatie. Dat maakt de kwaliteiten van goud als vluchtheuvel in onzekere tijden belangrijker", staat er in het rapport
Voor de langere termijn speelt daarbij dat de Amerikaanse staatsschuld relatief hoog is geworden in verhouding tot de economie, met een ratio van 120 procent. Bovendien worden de rentelasten groter voor de Amerikaanse overheid door de gestegen rente.
En dan is er de onzekerheid over de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november en de dreiging van een begrotingscrisis. Allemaal factoren die goud als vluchthaven in de kaart spelen.
Goudprijs: op naar $3.000?
Als het koersmomentum van goud aanhoudt, verwacht Rosenberg een stijging van nog eens 15 procent met een potentieel van 30 procent, wanneer centrale banken de rente beginnen te verlagen. Hij wijst daarbij op de historisch negatieve correlatie tussen rentes en de goudprijs.
De econoom schetst twee scenario's met respectievelijk een "zachte landing" van de Amerikaanse economie en een typische bearmarkt. In beide gevallen kan goud profiteren.
In een scenario van een "zachte landing" van de economie kan de Amerikaanse rente dalen en zakt de Amerikaanse dollar met ongeveer 12 procent. De goudprijs kan dan met ongeveer 10 procent stijgen.
Maar als de economie wordt getroffen door een recessie, dan is het opwaartse potentieel voor goud eerder 15 procent, waardoor de goudprijs in de buurt van 2.500 dollar per troy ounce komt.
"Als we deze observaties combineren, dan zien we dat het neerwaartse risico voor de goudprijs beperkt is, en dat er relatief veel ruimte is om te stijgen. Het is veel waarschijnlijker dat goud de 3.000 dollar per troy ounce bereikt dan dat de prijs terugvalt naar 1.500 dollar per troy ounce", concludeert Rosenberg.
"De les voor beleggers is eenvoudig: zorg ervoor dat je goud in je beleggingsportefeuille hebt. De neerwaartse risico's zijn beperkt (hoewel een correctie op de zeer korte termijn niet onmogelijk is), terwijl het opwaartse potentieel aanzienlijk is", concludeert Rosenberg.